«Jeg lekker»

Jeg lekker

På fagspråket kaller vi det urininkontinens. Personlig hører jeg lekkasje oftere, det er kanskje ett «snillere» ord? En ting er sikkert, det er mange som synes at det å være urininkontinent er pinlig. Det er ikke noe som snakkes høyt om, og jeg opplever det som at bare tanken på å bruke bleie gjør at man blir pinlig berørt. Men hva gjør man om lekkasjen er blitt et problem og det er for krevene å skifte truse flere ganger daglig?

Før jeg går videre vil jeg først nevne at legemidler kan være en årsak til urininkontinens. Vanndrivende, som for eksempel burinex og furix gjør at man tisser oftere, i tillegg til en sterkere følelse av å måtte tisse. Da er det ikke rart om lekkasje oppstår, eller øker. Sterke smertestillende og sovemedisin kan også påvirke urinlekkasje. Rett og slett fordi man blir sløvere av disse medisinene, og følelsen av å tisse blir svakere. Til og med noen typer blodtrykksmedisiner kan påvirke urininkontinens!

Vanligvis blir urininkontinens kartlagt ved at ulike typer inkontinens identifiseres. De ulike typer urininkontinens er blant annet stressinkontinens, hastverksinkontinens, blandingsinkontinens og geriatrisk inkontinens.

Stressinkontinens kjennetegnes ved at lekkasje kan oppstå ved nysing, under trening eller ved en god latter. Denne typen kan faktisk behandles med opptrening av bekkenbunnen eller annen behandlig.

Hastverksinkontinens oppstår når en kjenner akutt trang til å tisse, men at man for eksempel ikke rekker bort til toalettet før det er oppstått en liten lekkasje.

Blandingsinkontinens er da en kombinasjon av de to ovennevnte. Den geriatriske inkontinensen oppstår ofte på grunn av fysiske vansker med å eksempelvis sitte på toalettet, eller ved at man ikke får hjelp til å gå på toalettet. Denne typen kalles ofte «falsk inkontinens» da personene ofte har kontroll over blæren sin, men ikke har mulighet til å komme på do.

Kjenner du deg igjen i noen av typene?

I havet av produkter tilpasset urinlekkasje kan det være vanskelig å orientere seg om hva man faktisk har behov for. Dette kan fastlegen hjelpe deg med, eventuelt hjemmesykepleien. Jeg vil uansett ta en liten gjennomgang her, hvor jeg skriver ut i fra min erfaring som sykepleier.

Bind: Passer til de fleste små til mellomstore lekkasjer, stressinkontinens og hastverksinkontinens. Det finnes mange forskjellige, med ulik størrelse og sugeevne. Det finnes også egne trekant-bind til menn. Disse er ofte kleberige og noen har vinger slik at de sitter godt i trusen. Disse skal være enkle å skifte og skal skiftes etter hver lekkasje.

Større innlegg: Passer mer for blandingsinkontinensen, eller store lekkasjer. Mange med urinlekkasje bruker disse på natten, da det ofte kan ta lenger tid å komme seg på toalettet på natten enn om dagen. Da er det greit med et ekstra stort innlegg hvis det er fare for en stor urinlekkasje enten i senga eller på vei til toalettet. Disse større innleggene har ikke alltid en klebrig side, da de er så store at de dekker trusen både foran og bak. Disse innleggene er dessuten enkle å skifte, nettopp fordi de ikke er klebrige på den ene siden.

Bleie: Her finnes det også mange varianter. Formsydd til kjønn eller universal. Du kan få små bleier som er ment for litt større urinlekkasjer. Det er også store bleier med god oppsugningseffekt lagd for personer som ikke har noen kontroll over blæren, og derfor trenger dette. Av erfaring ser jeg at mange faktisk foretrekker små bleier, fremfor innlegg. Grunnen er ofte at innleggene klumper seg mer i løpet av enn dag, enn hva mindre bleier gjør.

Kladd: Dette er en stor plast-firkant med sugeevne. Denne brukes mest i sengen, ofte i kombinasjon med innlegg/bleie for å unngå søl i sengen. Den kan lett skiftes på, og holder sengen tørr.

Kateter: Dette brukes ofte som «siste løsning» og gjerne etter at bleie er forsøkt. Grunnen til dette er at ved kateterbruk ser man ofte urinveisinfeksjon. Det skal være mye urinlekkasje, og plager med fukt i bleie som fører til innsetting av kateter. Kateter brukes oftere ved motsatt problem, ved at en ikke får tisset nok.

I forhold til den geriatriske inkontinensen finnes det mange ulike hjelpemidler som gjør det enklere for deg å komme på toalettet, eller andre midler som unngår lekkasje. For eksempel kan en dostol gjøre det lettere og bedre å sette seg på toalettet, urinflaske er også mye brukt av sengeliggende/rullestolbrukere og det finnes mye mer.

Det lureste er uansett å snakke med fastlegen om dette, da du faktisk har krav på inkontinensutstyr på blå resept, kostnadsfritt.

Et firma som jeg har erfaring med er Mediq (<– klikk på linken for å komme til hjemmesiden deres), leverer blant annet inkontinensutstyr rett på døren, også kostnadsfritt dersom du har resept på dette. Med andre ord så kan du få alt du måtte trenge gratis og levert på døren.

Som nevnt tidligere i artikkelen så virker det som om dette temaet er flaut. Men du skal vite at du absolutt ikke er alene! Det fins et hav av ulike produkter og hjelpemidler, som kan skreddersys slik at urininkontinensen ikke blir et problem som hemmer deg i din hverdag. Det er ingen grunn til ikke å ta opp disse problemene fordi det er flaut å snakke om. Det er som sagt et problem mange eldre har, men som ikke får rett hjelp eller utstyr (eventuelt behandlig). Derfor, ikke vær sjenert, men si ifra om dette er noe som plager deg.

 

You may also like...

2 Responses

 1. Hei!
  Dette syns jeg er en god artikkel der det blir godt forklart hva inkontinens er på en enkel måte. Det er også gode råd å få:)
  Supert!

 2. hjemmesykepleierkaroline sier:

  Hei Karoline. Jeg får inn i mellom plutselige og ekstremt behov for å komme meg på toalettet og har hatt flere uhell de siste ca 5 årene. Dette til tross for at jeg er en relativt sprek mann i 30-årene og stort sett føler jeg har ok kontroll, men har det først startet å renne er det vanskelig å stoppe igjen. Hjemme og på jobb er dette ikke noe stort problem da jeg der enkelt og raskt kan gå på do når behovet oppstår, men dersom jeg ikke kommer meg på do raskt nok, KAN det gå galt. Jeg har derfor ofte brukt bleier når jeg skal noe, men har hatt problemer med å finne noen som både kan ta i mot alt, som passer min størrelse og som ikke kan oppdages av andre. Jeg har forsøkt pants, diverse innlegg, fleks og slip. Pants er enten for store eller for små og lekker ofte. Innlegg lekker alltid. Fleks har belte som kommer langt opp på magen, mens slip har plast utenpå som rasler når jeg beveger meg.

  Du skriver her om formsydde bleier og små bleier for store lekkasjer. Hva er forskjellen på disse og de jeg har brukt? Kan jeg bruke noen av disse og har du eventuelt navn på noen du kan anbefale og hvor jeg kan få tak i de?

  Svar:

  Først vil jeg anbefale deg å snakke med fastlege om urinlekkasjen din. I tillegg til å finne grunnen til urinlekkasjen kan du få innlegg og annen urininkontinesnsutstyr på blå resept. Når det kommer til type innlegg har Mediq Norge et bredt spekter av ulike former. HER kan du finne flere ulike varianter av innlegg spesielt tilpasset menn. Den jeg har mest erfaring med fra mine brukere er den som heter «Abri- Man formula». Den har god oppsugningsevne og er formet godt etter mannens anatomi. Forskjellen på de formsydde og «universal» bleiene/innleggene er i hovedsak at formen er bedre tilpasset. Jeg ser også at det er bedre for menn å bruke de formsydde innleggende fremfor de universale bleie/innlegg, da det fort blir lekkasje når penis ikke er i helt riktig posisjon. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>