Når bestemor lukter vondt…

shutterstock_108061643

…Hva gjør man da?

 

Selv syns jeg lukt er et sensitivt tema. Man ønsker ikke lukte vondt, og det er vanskelig å fortelle andre at de lukter vondt. Men hva gjør du da, når bestemor eller bestefar, mamma eller pappa stadig møter i familiemiddag og lukter vondt? Ofte er stram lukt gjentatte ganger et tegn på at personen ikke lenger klarer å ta vare på sin personlige hygiene. Det kan være fysiske og psykiske grunner til dette. Det kan bety at personen har vanskeligheter med å vaske seg grundig, for eksempel fordi leddene er blitt så stive og vonde at det er vanskelig å bøye seg. Ofte opplever jeg at mange eldre syns at det er skummelt å dusje, på grunn av angst for å falle. Hvis personen er ustø (som mange eldre er) kan det være vanskelig å komme seg inn i dusjen, spesielt hvis badet ikke er tilrettelagt for personen. Se for deg en eldre dame, stiv i alle ledd prøve å hive bena over i badekaret. Jeg har flere ganger sett forsøk på dette, uten hell. Ved hjelp av noen hjelpemidler løser disse problemene seg som regel.

 

Uansett, for dere som pårørende kan det være vanskelig å oppleve at en nær og kjær person av deg ikke lenger klarer å ta vare på seg selv. Vond lukt er ofte et tegn på at denne personen er blitt hjelpetrengende, og kan være vanskelig å innse for mange pårørende. For eksempel kan det være vanskelig hvis du opplever at en av foreldrene dine lukter vondt. Det er tøft å innse at mor eller far er blitt så gamle at de ikke klarer å stelle seg. Personlig hygiene er jo noe vi tar som en selvfølge, og dersom bestemor ikke klarer det en gang, nei da er hun blitt syk og skrøpelig. Mange kan da kjenne på en klump som vokser i magen, og som brer seg ut til en stor bekymring. Å lukte vondt er ikke et tema som er enkelt å ta opp, nettopp fordi det som nevnt er et sensitivt tema. Ved å kommentere en persons kroppslukt, kommenterer man ofte den personlige hygienen.

 

Personlig hygiene er viktig for å holde bakterier og infeksjoner unna. Spesielt intimvask er viktig for å unngå sopp og urinveisinfeksjoner. Sopp oppstår også fort under bryst eller mellom større valker som konsekvens av dårlig hygiene og fukt. Dette kan også skape ubehagelig lukt. Vond lukt kan også føre til isolering, spesielt hvis personen selv er klar over den vonde lukten. Da kan problemet påvirke selvbildet og det vil være ubehagelig å være sammen med andre.

 

Du som pårørende trenger ikke ta opp vond lukt med den det gjelder. Du kan diskret legge ansvaret på noen andre, for eksempel hjemmesykepleien eller fastlegen. Dette gjør du ved å formidle en bekymringsmelding til enten hjemmesykepleie eller fastlegen. Da har du sagt i fra, og ofte ender dette i at hjemmesykepleien går inn å bistår i personlig hygiene. Vi kartlegger hvor problemet ligger, som nevnt kan lukten kun være en konsekvens av et høyt badekar, eller manglende håndtak i dusjen. Hvis problemet ligger i at personen er redd for å falle, kan hjemmesykepleien bistå i dusj-situasjonen ved å være tilgjengelig. Har den eldre smerter og stive ledd og ikke klarer å gjennomføre den personlige hygienen hver dag, så bistår vi der det måtte trenges.

Personlig hygiene er viktig for god helse, og derfor er det en rettighet å få hjelp til dette dersom det trengs. Hjemmesykepleie er jo et lavterskeltilbud, som betyr at denne hjelpen ikke koster penger.

 

Så hvis bestemor lukter vondt, ring nærmeste hjemmesykepleie eller fastlegen og fortell om bekymringen din. Da slipper du å bekymre deg, og du slipper å tenke over stram lukt i familiemiddagen.

 

You may also like...

2 Responses

 1. Ida Wagner sier:

  Fint om du kan problematisere temaet ytterligere…Hva skjer og hvilken strategi velger man når ‘den som lukteri sin stolthet’ avviser enhver form for hjelp? Dette til tross for ‘at alle hjelpemidler er levert og personen er høyst mentalt oppegående? Hva sier lovverket for en hjemmesykepleier vs en tilsvarende i en institusjon? Det hjelper ikke med egne kunnskaper om hva ‘lukt og økende bakerievekst’ kan føre til når en hjelp elegant og høflig avvises. Dette til tross for økende sår, manglende fysiske krefter; men et behov for å unngå ytterligere krenkelser..
  Mvh kl. Spes Spl i geriatri/sykepleielærer og pårørende
  Ida Wagner

  • hjemmesykepleierkaroline sier:

   Hei! Veldig god og viktig kommentar, takk! Dette er jo et viktig og ikke minst stort tema. Etikk og moral er ett vanskelig tema, spesielt hvis man på den ene siden må ivareta brukerens gode helse, og på den andre siden må ivareta brukerens ønske og egen vilje. En skal jo til enhver tid følge lovverket, og det er ulovelig med tvang så lenge det ikke er satt et tvangsvedtak. Det betyr faktisk at man ikke kan gå inn å gjøre noe som ikke brukeren selv er enig i. Jeg ser allerede nå at jeg må skrive et eget innlegg om denne problematikken, for den er så veldig aktuell. Takk for inspill!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>