Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeskjon

Kanksje en av de vanligste infeksjoner vi har? Urinveisinfeksjon er en infeksjon, forårsaket av bakterier som beveger seg opp urinrøret mot/i blæren. Eldre er spesielt utsatt for dette, da de generelt har en større risiko for å få infeksjoner. Dette på grunn av svakere ett svakere immunforsvar, som ofte sees i sammenheng med underernæring (se artikkel om lav vekt her) og lav fysisk aktivitet. I tillegg er det vanskelig for eldre å gjennomføre god personlig hygiene, se mer om dette her. Det er viktig å oppdage urinveisinfeksjoner, da eldre ofte blir sterkt påvirket av infeksjonen. Eldre er svake for infeksjoner, og urinveisinfeksjonen kan ofte utvikle seg til å bli så sterk at bruker må behandles med antibiotika intravenøst på sykehus for å bli frisk.

 

Men når mistenker man en urinveisinfeksjon?

 

De tegnene som oftes får meg som sykepleier til å mistenke urinveisinfeksjon er blant annet:

– Stram lukt av urin

– Svie ved vannlatning

– Hyppig vannlatning, og følelsen av å ikke få nok ut.

– Magesmerter (mange kvinner får magesmerter ved urinveisinfeksjon)

– Grumsete urin

– Forvirring (spesielt hos demente øker forvirringen ved en urinveisinfeksjon.)

– Flere fall på kortere tid (dette sees ofte hos brukere som er ustødige fra før, ofte bruker de hjelpemidler til å komme seg rundt)

– Hallusinasjoner (noen kan faktisk reagere på en infeksjon ved å hallusinere)

– Redusert allmentilstand

 

Når vi i hjemmesykepleien mistenker en urinveisinfeksjon tar vi en urinstix, helst av morgenurin. På bildet øverst ser dere et eksempel på en urinstix. Hvis urinstixen gir positivt utslag, kan den fortelle at det foreligger en urinveisinfeksjon. Det bør da leveres et glass med morgenurin snarest til fastlegen. Urin på glass skal ikke stå å vente for lenge i romtemperatur, da målingene av bakterier kan bli feil hos legen. Derfor er det best å avlevere urinprøver når man er hos fastlegen. Hvis du har hjelp fra hjemmesykepleien, og vi tar en urinstix som viser urinveisinfeksjon kan vi kjøre glasset med urin rett til fastlegen. Fastlegen skal noen ganger dyrke frem bakterier, og dette gjøres for å finne rett antibiotika. Dette kan ta noen dager/1 uke. Ofte så trengs det ikke å dyrkes frem bakterier og du vil få antibiotika med en gang.

 

Mange eldre har problemer med stadig å få urinveisinfeksjon, noe som kan være veldig plagsomt. I hvertfall dersom du ofte må gå på antibiotika, da dette er en tøff medisin mot magen. Mange eldre blir derfor dårlige av å bruke antibiotika. Hvis du ofte plages med stadige urinveisinfeksjoner kan det være lurt å tenke på hvordan man kan unngå å få denne infeksjonen. Jeg opplever at mange tar tranebærkapsler daglig, og i mange tilfeller funker faktisk dette! Snakk uansett med fastlegen din før du starter på noen reseptfrie midler, for det kan være de reagerer med medisinene dine. Utenom tranebær finnes det også reseptbelgate legemidler som kan tas fast for å forebygge urinveisinfeksjon. Den jeg ser oftest heter Hiprex, og brukes ganske mye. Selv syns jeg det virker som om den har god effekt.

Andre måter å forebygge urinveisinfeksjon er å være nøye med den personlige hygienen. Ellers så er urinveisinfeksjon som andre infeksjoner, og forebygges generelt med økt aktivitet og riktig ernæring. Dette er jo ting som styrker kroppen, og dens imunforsvar!

You may also like...

4 Responses

 1. Karoline sier:

  Takk for en super og lærerik blogg! Jeg jobber selv i hjemmesykepleien og dette med mistanke om UVI er alltid en utfordring. Vi har flere brukere som er inkontinente og det gjør det vanskelig å ta urinstix. Hva tenker du om å ta urinstix fra urinen i bleia? Har du eventuelt et annet råd til hvordan å ta urinstix av brukere som er inkontinente?

  • hjemmesykepleierkaroline sier:

   Så hyggelig å høre!

   Selv så bruker jeg ikke å stixe i bleien, da urinen kan ha ligget i bleien en stund og dermed dannet bakterier. Det kan gi feil indikasjon, og i tillegg trenger som regel å levere ett uringlass til fastlegen hvis det skulle være utslag på stixen. I tilfeller hvor brukeren er inkontinent bruker jeg faktisk å legge en hvit søppelpose fra rull (da er den ren), så tar jeg opp lokket og doringen, trekker posen godt over og ned i do. Så legger jeg ned doringen igjen og ber brukeren sette seg for å se om det kan komme urin. Man kan jo også på starten av besøket be brukeren drikke ett glass vann/te/kaffe og på slutten hjelpe de på toalettet. Når det er kommet urin i posen er det bare å ta på seg hansker og hente urin med ett uringlass. Da kan du både stixe og levere urinprøve til fastlegen. Jeg bruker denne metoden mye, og syns det fungerer veldig bra!

   Hvis det er vanskelig å få bruker over på toalettet så vil det være best å få lagt bruker i seng og engangskateteriesere, for å være sikker på at urinprøven ikke blir feil.

 2. Karoline sier:

  Tusen takk for et veldig godt tips! Du er tydelig en dyktig sykepleier :)

 3. Ståle Bystrøm sier:

  Hei
  Nå finnes det spesielle urinstix som kan legges i bleien den er laget spesielt for det og kan ligge der mange time i påvente av urin. Den koster litt men snakk med leverandøren så kan det hende dere får prøve den ut en periode for å se om dette kan være fornuftig for deres tjeneste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>