Eldre og nettdating – Hvorfor ikke?

blablabla
blablabla

Vi ser jo ensomheten blant eldre hele tiden, du ser de går alene på butikken og legger ut annonser i avisen. Dette med familie og jul fikk meg til å tenke på alle de ensome eldre jeg møter, både personlig og på jobb. Ikke alle ønsker å møte noen «nye», men de som faktisk vil har ingen steder å henvende seg til. De har ofte problemer med å komme seg ut for møte andre mennesker, og mange har et dårlig selvbilde. Nettdating, hadde ikke det vært perfekt? Noen eldre kunne jo faktisk klart dette på egenhånd, men kanskje verre med de eldre som ikke forstår seg på data. Eller, her er jeg uenig i meg selv. Frivillighetssentralen har mange frivillige som garantert vil lære bort datakunnskaper, eller hjelpe til med nettdating. Jeg kjenner med meg selv at jeg som hjemmesykepleier også gjerne hadde hjulpet en bruker inn på en nettdatingsside for eldre.

 

Fru Nordmann fortalte meg at det eneste hun ønsket var noen som sa god morgen til frokost, fordi vedkomne ønsket henne en god morgen. Ikke fordi det er en høflighetsfrase fra oss i hjemmesykepleien. Hun fortalte videre at hun ikke ønsket en ny mann, for kjærlighet hadde hun opplevd nok i livet. Bare en som bodde på gjesteværelse hun kunne prate med om vær og vind. Kanskje spille litt kort… Det var Fru Nordmann som fikk meg til å tenke på nettdating, fordi hun er en helt klar dame, som på grunn av dårlig balanse får hjelp av oss i hjemmesykepleien. Kanskje Fru Nordmann hadde funnet en likemann å småprate bort ensomheten via en datingside?

 

Vi lever i 2014 (snart 2015), og vi må akseptere at mer og mer skjer på nettet. Også dere eldre. Men tenk for en mulighet! Tenk om de ensomme eldre hadde en mulighet til å finne kjærlighet på nytt? Eller bare en annen å være sammen med, ikke nødvendigvis en kjæreste. Skal jeg være helt ærlig tror jeg dette kunne ha forebygget mange sykdommer. Det kunne forebygget ensomhet som igjen forebygger depresjon, som blant annet fører til nedsatt matlyst og underernæring (og økt fare for infeksjoner!). En datingside på nett, kan bli en arena som åpner for muligheten å møte noen i samme situsjon. For det er vanskelig for eldre når ensomheten blir et problem. Det er vanskelig å dra ut å møte noen når man er for svak til mye fysisk arbeid. Før var man i sosiale sammenhenger hele tiden. Flørting på jobb eller trening. Når disse arenaene forsvinner, hvor møter en nye vennskap da?

 

Av erfaring møter jeg mange eldre som ønsker å finne noen å dele de siste årene sine sammen med, slik som Fru Nordmann. Mange ønsker faktisk bare noen å stå opp til, spise frokost sammen med, kanskje gå en tur, og småprate med. Dette kan man jo skaffe seg, men ofte under betalte forhold. Mange forteller meg at de «betaler» for å ha en venn, og det er ikke like koselig.

 

En nettdatingside for eldre, som er lett å bruke og som henvender seg til disse eldre (som faktisk er endel), kunne gjort mye for mange. Poenget med datingsiden må jo være at de eldre faktisk møtes, ikke bare «chatter» på nett. Hvordan skal de komme seg ut for å møtes? Frivillighetssentralen kan hjelpe som følge. I tillegg vil vi i hjemmesykepleien hjelpe så godt vi kan, for eksempel kan vi følge ut i taxi. Taxisjåfører følger også eldre inn, hvis de får beskjed om dette.

 

Hva tror dere? Kan nettdating for eldre forebygge ensomhet?

 

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>