En tanke om eldres ensomhet i julen.

Ensom i julen
Tekst skrevet av: Charlotte Kristiansen, Hjelpepleier

Tekst skrevet av: Charlotte Kristiansen, Hjelpepleier

Ensomhet.

Ja hva er egentelig ensomhet? Jeg tenker med en gang på noe vondt og tomt, men også mye annet på samme tid. Jeg tror også man definerer ensomhet forskjellig fra alder til alder, og fra individ til individ. En gammel enke tenker nok annerledes om ensomhet, en en førskeklassing på julaften.

 

Hva er ensomhet for deg?

Vi kan ivertfall være enige om at ensomhet er i dag veldig vanlig, dessverre. Vi ser det ofte i jobben vår, og vi kommer nær ensomheten til de eldre når vi kjører rundt å besøker dem. Der er de, oftest alene. Overalt, rundt omkring sitter det folk, mange eldre i ensomhet. Nå gjelder jo ikke dette alle, og ikke en følelse man nødvendigvis kjenner på konstant, men veldig ofte er sosiale sammenhenger tidsbegrenset, og tomheten for tilstedeværende, er størst.  Nå som julen er like rundt hjørnet, kan det være spesielt sårt. Julen er tid for å tilbringe med nære og kjære. Jul er tiden for hygge og glede. Dette er ikke tilfelle for alle. Mange eldre gruer seg til julen. Tiden som pleide å være en lykkelig og travel tid, med god mat i godt selskap, latter og sang. Ja rett og slett alt det gode som hører julen til. Dette er ikke lenger en selvfølge. Mange eldre har ofte en eller flere funksjonsnedsettinger som gjør det vanskelig å komme seg ut på besøk, eller det kan være slitsomt å være i ett større selskap over mange timer.

Jeg prøver imens jeg skriver dette, å tenke meg en jul alene. Prøver å sette meg inn i den situasjonen, å prøver å tvinge meg selv til å tenke at «det er sikkert ikke så ille». Men jo, det er ille. Jeg kjenner det nesten gjør vondt i kroppen bare ved å tenke tanken. Å tenke på alle de små tingene jeg vil gå glipp av. Som lukten av ribba, lukta av juletreet, skåling av aqevittenen under pinnekjøttet, ansiktsuttrykkene til de du elsker, når de åpner gaven fra deg, gleden av å glede andre, gleden over å høre til ett sted.  For det er jo det jula egentelig handler om ikke sant? De små gledene.

Vi får stadig høre av våre bruker at «jeg vil ikke bry familien min, de har nok med sitt». Og for mange av dem, har også deres venner og ektefelle gått bort. Jeg har faktisk opplevd noen julaftener hvor noen eldre brukere ikke engang får besøk av familie i løpet av hele dagen. Dette handler ikke om at de ikke har familie, det handler nettopp om dette med at mange norkse familier «har nok med sitt». Vi føler ofte på det at de eldre kan «klamre» seg litt til oss i hjemmesykepleien. Men det er jo ikke så rart, da det ofte bare er oss de ser og kan snakke med i løpet av dagen.

Så til slutt, ett lite hjertesukk fra oss i hjemmesykepleien, vi må bli flinkere til og ta vare på hverandre. En dag kan det være for sent. Og da var kanskje ikke alt det andresom gjorde at man var så opptatt, så viktig lenger?

You may also like...

2 Responses

  1. Reflektert og godt skrevet ! En viktig påminnelse som alle burde ta inn over seg . Takk til Charlotte for hennes medfølelse og engasjement ❤️

  2. Eva sier:

    Det julen egentlig handler om er ikke å åpne gaver, men å åpne hjertet sitt ❤️ Håper mange satte noen hjertespor denn julen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>