Alzheimer og fysisk aktivitet

Alzheimer og fysisk aktivitet

Studier kan tyde på at fysisk aktivitet kan bremse utvikling av Alzheimer. Jeg har sett på tre forskningsartikler som fokuserer på hjemmeboende brukere med Alzheimer.

Resultater av studiene viser at kognitive tester var bedre hos hjemmeboende personer med Alzheimer som trente, i forhold til hjemmeboende personer med Alzheimer som ikke trente. Livskvaliteten økte også hos personene som trente. I tillegg så man av resultatene at personene som utførte fysisk aktivitet klarte å være hjemme lenger, da sykdommen bremset opp, og daglige aktiviteter kunne bli gjennomført selvstendig i en lengre periode.

Dessverre er det noe usikkert hvilke treningsøvelser som ga best effekt, og hvor lang tid en treningsøkt skal vare for å oppnå en bremset utvikling av sykdommen. Treningen som ble utført i disse artiklene var i hovedsak trening alene med veileder eller pårørende. Men her tenker jeg at alt er bedre enn ingenting. Fysisk aktivitet er viktig hele livet, og påvirker kroppen på mange positive måter. Klarer man å komme seg ut å gå en halvtime om dagen, er dette veldig bra, både fysisk og psykisk. Når man får Alzheimer kan dette være vanskelig, og det er viktig å ha noen som kan bli med ut å gå, eller motivere til aktivitet. Selv om man har Alzheimer betyr ikke at man ikke kan dra i svømmehallen, gå på treningssenter eller lignende, men det kan være viktig å ha med seg noen. Er man alene, og ikke har pårørende som kan bli med, så er det muligheter likevel. Ta kontakt med Frivilligsentralen (Finn din Frivilligsentral –> HER) eller kommunen der du bor. Du kan også få en personlig assistent noen timer i uken, for å hjelpe deg med å komme deg ut.

 

Kilder:

Daniel Press, MD, & Michael Alexander, MD. (2014). Treatment of demetia. In MD Steven T DeKosky, FAAN, FACP & MD Kenneth E Schmader (Eds.), UpToDate.

Pitkälä, Kaisu H, Pöysti, Minna M, Laakkonen, Marja-Liisa, Tilvis, Reijo S, Savikko, Niina, Kautiainen, Hannu, & Strandberg, Timo E. (2013). Effects of the Finnish Alzheimer disease exercise trial (FINALEX): a randomized controlled trial. JAMA internal medicine, 173(10), 894-901.

Steinberg, Martin, Leoutsakos, Jeannie‐Marie Sheppard, Podewils, Laura Jean, & Lyketsos, CG. (2009). Evaluation of a home‐based exercise program in the treatment of Alzheimer’s disease: The Maximizing Independence in Dementia (MIND) study. International journal of geriatric psychiatry, 24(7), 680-685.

Vreugdenhil, Anthea, Cannell, John, Davies, Andrew, & Razay, George. (2012). A community-based exercise programme to improve functional ability in people with Alzheimer’s disease: a randomized controlled trial. [A community-based exercise programme to improve functional ability in people with Alzheimer’s]. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 26(1), 12-19.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>