Hvor sliten må jeg være for å spørre om hjelp?

Sliten

 

Dette er ett vanskelig dilemma for mange pårørende, og kanskje spesielt for deg sombor sammen med noen som er så dårlige at brukeren er helt avhengig i å ha deg i nærheten. Det er vanskelig å føle at en ikke orker å hjelpe noen man er glad i. Jeg ser at mange pårørende sliter med dårlig samvittighet når de  spørr om hjelp, samtidig som det er slitsomt å måtte være tilgjenglig hele tiden. Denne problemstillingen møter jeg ofte som sykepleier, hvor pårørende ønsker mer avlastning fordi de er slitne. Men når er man sliten nok, og når er det «greit» å spørre om hjelp?

Dette er jo et individuelt spørsmål og kommer selvfølgelig an på situasjonen, men det er ikke sånn lenger at familien skal bistå med alt. Hjemmesykepleien hjelper gjerne med stell og medisinering selv om du er tilstedet. Det er ikke lenger noen forventing om at pårørende skal stille opp hele tiden (på godt og vondt?) og enhver skal få den hjelp de trenger uavhengig av familien/pårørende. I forhold til dårlig samvittighet så kan det være godt å tenke på at det å spørre om hjelp kan føre mye godt med seg. Det kan være at pasienten selv føler seg mer ivaretatt. Kanskje pasienten selv også har dårlig samvittighet for å slite deg ut? 

Kanskje starten på å spørre om hjelp kan være å kontakte hjemmesykepleien bare for en liten prat, hvor en kan diskutere hjelpebehovet sammen. Her kan en for eksempel bli enige om at hjemmesykepleier kommer innom bare for å tilby hjelp, eller hjelper litt, eller tar helt over. Vi kan også hjelpe til å diskutere andre hjelpemåter, slik at løsningen blir bra for deg som pårørende og som bruker.

En kan også  sammen med pasienten søke rullerende opphold (pasienter er innlagt på korttidsopphold i en 2-3 ukers periode før han/hun kommer hjem i noen uker), avlaster (en person som kan gå turer eller hjelpe til med andre ting hjemme) og selvfølgelig hjemmetjeneste og hjemmesykpleien.

Det er lov å være sliten og spørre om hjelp.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>