Dehydrering i varmen

Dehydrering

I disse dager har temperaturen steget opp mot 30 grader, i allefall her på østlandet. I den forbindelse vil jeg informere litt om varmens bakside, som blant annet kan gi dehydrering hvis en ikke får i seg nok væske.

I utgangspunktet er eldre av ulike årsaker spesielt utsatt for dehydrering. Med alderen reduseres kroppens væskeinnhold, da mengden fettvev øker. Tørstefølelsen blir også svekket med alderen, noe som gjør at mange eldre generelt drikker for lite i løpet av en dag. Mange kan på grunn av fysiske svekkelser/smerter kvie seg for å gå på toalettet, og kan av den grunn velge å ikke drikke for å unngå toalettbesøk. For mange eldre kan det også være problematisk å få tak i væske på grunn av immobilitet, smerter, vanskeligheter for å se og kognitiv svikt.

Dehydrering kan blant annet føre til slapphet, forvirring, treg mage, delir, i noen tilfeller akutt funksjonssvikt og redusert allmenntilstand (for mer om redusert allmenntilstand – klikk her). For lavt væskeinntak kan også påvirke opptaket av medikamenter ved enten å forsinke utskillelsen av legemiddelet, eller redusere kroppens opptak av legemiddelet, som igjen kan ha ulike konsekvenser.

Med andre ord er det viktig å drikke nok, spesielt når gradestokken viser mange varmegrader!

Helsedirektoratet har laget en tommelfingerregel i forhold til væskeinntak som er 30ml/kg, men dette må settes i perspektiv i forhold til aktivitetsnivå og sykdom (og varme!) (Link til Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring – klikk her).

I forhold til varmen, så pass på å skru av varmeovner, ha vinduer åpne og bytt til sommerdyne. Som sykepleier i hjemmesykepleien ser jeg mye varmeutslett og overopphetede pasienter, mye på grunn av nettopp vinterdyner og glemte varmeovner..

 

Andre kilder:
Kirkevold, M., Brodtkorb, K. & Ranhoff, A.H.(2010). Geriatrisk Sykepleie; God omsorg til den gamle pasienten. Oslo: Gyldendal Akademisk

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>