Pass godt på føttene dine!

pass-pa-fottene-dine

Her kommer den kalde fine tiden! I den forbindelse blir tyngre og varmere fottøy tatt frem fra loft og boder. Vintersko er ofte stivere og tettere enn sommersko, noe som kan føre til små gnagsår man ellers ikke hadde fått. Dette er sjelden problematisk når man er ung, men etterhvert som man blir eldre blir blodårene i armer og ben stivere – og blodsirkulasjonen dårligere. Dette gjør at slike små gnagsår ikke gror like raskt, og i noen tilfeller kan småsåret utvikle seg til noe større. Sår er alltid en inngangsport for bakterier, og selv små sår kan bli infiserte. Derfor skal man alltid passe godt på føttene, husk å ta av ullsokkene (selv om det ikke frister i denne kulden) og inspiser føttene før du legger deg. Skulle du ha fått et sår på foten som ikke gror (eller er blitt infisert) vil jeg anbefale deg å kontakte fastlegen, eller meld i fra til hjemmesykepleien.

 

Det er mye man kan gjøre for å forebygge disse sårene:

– Smør føttene med fuktighetskrem hver kveld – Da blir huden sterkere og smidigere.

– Dersom neglene på tærne er blitt harde og vanskelig å klippe anbefaler jeg at du går til en fotpleier. De steller godt med føttene og sørger for at det ikke lages noen sår under klipping! Fotpleier finnes ofte på dagsenter eller seniorsenter – hør i resepsjonen. Eventuelt finnes det også fotpleiere som kommer hjem til deg.

– Pass på at føttene er helt tørre. Det betyr at du alltid må skifte sokker hvis du er blitt våt etter turen ute, og at du bør tørke godt mellom tærne etter dusjen.

Inspiser føttene hver kveld! Ikke alle har like god følelse i bena. Derfor er det viktig å bruke øynene til å passe på at føttene ikke får småsår.

– Ikke bruk sko som er trange, eller som du kjenner kan gi deg gnagsår (selv om disse ofte er de fineste, jeg vet…).

 

Hvis du allerede har fått et lite gnagsår på foten, vil jeg anbefale å dekke dette til, og avlast såret. Det betyr at du skal bruke sko som IKKE trykker på det lille såret (det er viktig!). Følg nøye med på såret, selv om det er lite. Man svetter ofte mye på føttene og plastrene kan bli klamme. Skift plasteret dersom det blir fuktig. Hvis det oppstår rødhet, varme, hevelse eller puss i såret bør du kontakte fastlegen din. Dersom du har hjemmesykepleien vil jeg på det varmeste anbefale at du informerer dem. De har mye kunnskap om småsår, og sår generelt – og vet nok «raskeste vei» til bedring.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>