Ensomhet

ensomt-hjerte

I forhold til artikkelen jeg kommenterte i Aftenposten (se hele artikkelen HER) har jeg fått så mye fin respons – tusen takk! Det er et viktig tema, og jeg skjønner mer hvor omfattende temaet i grunn er.

Ensomhet kan utspringe seg i ulike former, noen er ensomme av mangel på sosialt samvær, mens andre føler seg ensomme i et rom fullt av bekjentskaper. Ensomhet er for mange en vond følelse som kan gnage på innsiden, og påvirke tanker og følelser. Til slutt kan ensomheten komme til uttrykk med fysiske plager som for eksempel nedsatt matlyst og tretthet. Noen ganger kan angst og depresjon være en konsekvens av ensomhet – og man er ekstra utsatt ved høy alder.

I utgangspunktet skal hjemmesykepleien kunne fange opp tegn på ensomhet, og igangsette tiltak. For eksempel kan sykepleieren hjelpe til med mestring og tilpasning – motivering til oppmøte på sosiale arrangementer. Vi i hjemmesykepleien skal ha informasjon om din kommunes tilbud om sosiale sammenkomster – eller vi vet i allefall hvor informasjonen kan skaffes:)

Så – fra en hjemmesykepleier til deg – snakk om ensomheten. Det er kanskje ikke alt vi klarer å fange opp. En ting er nemlig sikkert – og det er at du ikke er alene.

Jeg vil anbefale å sjekke ut Røde kors sitt tilbud om besøksvenn. En besøksvenn kan besøke deg hjemme, eller på instutisjon. Du får en fast kontakt, og du kan bestemme hva dere sammen skal finne på. Dette kan være alt fra en kaffekopp hjemme eller en tur på kino. Sjekk ut tilbudet ved å trykke HER. Dette er verdt å undersøke:)

Jeg vil legge ved en link til, dette er et telefontilbud til personer som opplever ensomhet. Her kan du få en fast telefonvenn som for eksempel kan ta kontakt med deg hver uke. Tilbudet er gratis, landsdekkende og har vart siden 1971! Les mer om dette tilbudet ved å trykke HER. 

 

Helt til slutt vil jeg avslutte med et dikt jeg fant – jeg syntes det var så vakkert og inspirerende.Vi må ta vare på hverandre! Det er skrevet av Helge Ingestad:

Og tror du det var ensomt å ferdes slik alene

der skog og tundra sprer seg krevende og vill

Da feiler du min kjære

for det er blant mennesker at ensomhet blir til.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>