Småsår og overfladiske hudavskrapninger

Plaster

Hva gjør vi med det?

Veldig ofte møter jeg eldre pasienter som har skubbet borti et bord, eller en skapdør og fått en hudavskrapning. Altfor ofte ser jeg «nødløsninger» som ikke er bra. Derfor vil jeg lage en liten guide om hva du skal gjøre med små og overfladiske hudavskrapninger, og hva du bør ha liggende hjemme som du kan dekke til  såret med.

  1. Skyll såret med rent springvann. Vannet vi har i Norge er rent nok til å rense sår.
  2. Tørk med en tørr kompress. Overfladiske sår bør holdes tørre.
  3. Legg på et lag som ikke setter seg fast i såret når det begynner å gro, for eksempel en netting av silikon.
  4. Legg på bandasje. OBS! Mange eldre har tynn hud, og det er ikke sikkert at klebrig plaster er lurt, da man lett kan rive opp hud ved fjerning av plaster.

TIPS! Hvis du har tynn og skjør hud vil jeg anbefale å kjøpe «plasterfjernerspray», så slipper du å rive opp huden når plasteret skal av.

 

Dette bør du ha hjemme:

Kompresser (For ett eksempel trykk HER)

Kontaktnetting (For ett eksempel trykk HER)

Plaster (For ett eksempel trykk HER)

Plasterfjerner spray (For ett eksempel trykk HER)

 

Selv ved småsår skal man være observant på tegn til infeksjon. Det kan gå infeksjon i de minste sår. Dette hindrer såret i å gro, og i noen tilfeller kan infeksjonen gjøre såret større. Infeksjon skal tas på alvor uansett hvor stort eller lite såret er. Ta derfor kontakt med lege hvis du opplever rødhetvarme og hevelse rundt såret. Det kan også være tegn på infeksjon dersom såret væsker, eller at det kommer en vond lukt når du skifter på plasteret. Har du et sår med infeksjonstegn og i tillegg føler deg dårlig med for eksempel feber, skal du dra direkte på sykehuset. I verste fall kan bakteriene fra infeksjonen ha gått over i blodbanen – dette er svært alvorlig og skal behandles raskt.

 

Helt til slutt – husk å skifte plaster etter at du har dusjet. Fuktig plaster kan løse opp huden under slik at såret hindres i å gro eller blir større.

 

 

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>