Eldre og alkohol

Bilde2

Her om dagen deltok jeg på kurs i forbindelse med eldre og alkohol. Flere eldre drikker, og flere eldre drikker mer, på tross av at kroppen tåler alkohol mindre viser forskning.

Visste du det, at kroppen til en eldre person inneholder mindre vann og mer fett? På den måten klarer ikke eldre mennesker å vanne alkoholen ut i kroppen, slik som yngre mennesker gjør. Alkohol bruker lenger tid på å brytes ned i kroppen, og varer lenger. Dette er en stor belastning på kropp og hjerne.

Alkoholen i kroppen tas opp i blodet og det tar ikke lang tid før alkoholen «når hjernen» slik at oppførselen blir annerledes. Balansen blir dårligere, koordinasjonen påvirkes og hukommelsen blir dårligere. Dette kan ha store konsekvenser, man ser at ved inntak av alkohol er fallriskioen betydelig større, stor forvirring kan oppstå.

Det mange kanskje ikke vet er at alkohol ofte forverrer søvnforstyrrelser hos eldre mennesker (man skulle tro det omvendte, sant?).

Det kanskje største problemet i forbindelse med eldre som drikker er alkohol og medikamenter. Mange sterke smertestillende og sovetabletter får en mye større virkning, så stor at den sammen med alkohol kan føre til pustevansker, svimmelhet og fall.

I tillegg kan alkohol påvirke andre medisiner enn smerte/sove tabletter. Alkoholen kan enten forsterke eller svekke virkningen av ulike medisiner, og risiko for alvorlige bivirkninger kan øke. For eksempel ved bruk av ulike hjertemedisiner kan en risikere økt blødningsevne, ujevnt blodtrykk og belastning for hjerte.

Men den gylne middelvei fins! Man skal kunne kose seg med litt vin en gang i blant! Men det viktig å være bevisst at man ikke lenger tåler like mye som før. Ta kontakt med fastlegen din, eller så kan vi i hjemmesykepleien hjelpe deg med å finne ut av medisiner og alkohol:)

You may also like...

3 Responses

  1. ingvild sier:

    Vet du hvor jeg kan finne denne forskningen om eldre og alkohol? Skulle gjerne lest forskningsartikkelen:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>