Syden og småsår på bena

Fot på strand

Nå er det en liten stund siden ferien startet for fullt, men jeg vil likevel komme med en «mini-guide» til dere eldre som skal til syden. Denne gjelder året rundt, og ikke nødvendigvis kun nå i sommer!

Det er fort gjort å pådra seg småsår i syden. Huden på føttene er ikke vandt til å gå barbent, det finnes skarpe skjell på stranda, og sandalene som ikke er blitt brukt siden i fjor kan fort lage små gnagsår. Småsår i syden skal på lik linje som i Norge tas på alvor (Se innlegg om småsår generelt HER). Derimot finnes det en annen bakterieflora i sydligere land, noe som øker faren for infeksjon. Det er derfor ekstra viktig å passe på føttene sine her nede. Dette gjelder såklart ikke bare føttene, men føtter er ofte ekstra utsatt for sår på grunn av gnagsår og lignende.

I våres var jeg og familien en tur til Spania. Her fikk bestemor smake på den strenge hjemmesykepleieren da hun fikk et gnagsår på foten. Så denne guiden er 100% erfaringsbasert.

Bestemor uttrykte at det var sårt ett sted på foten. Generelt kan det være vanskelig å få undersøkt foten selv, så her er det fint om man kan få hjelp hvis man ikke skulle være myk nok til selv å ta en titt.

Siden vi ikke hadde tatt med noe førstehjelps utstyr (dette anbefales), og apoteket lå et stykke unna, ble nødløsningen nærmeste supermarcado hvor jeg fant:

– Flaskevann

– Diverse plaster

– Bommulspads

Dette er kun en nødløsning, slik at såret ble plastret opp før vi dro på apoteket for å skaffe oss litt «skikkelig» utstyr. Noen ganger er litt bedre enn ingenting.

Så kom vi oss på Apoteket og fikk handlet inn rett utstyr:

- Saltvann

- Sterile kompresser

- Heltdekkende plaster

Såret ble da vasket med sterile kompresser og saltvann – tørket og så satt på plaster for å hindre at bakterier fikk tilgang til såret.

 

Og voila! Plasteret må skiftes når det har åpnet seg – og bør renses hver gang det skiftes på.

 

 

Pass på føttene deres – kos dere i varmen – drikk godt – bruk solkrem og kos dere masse!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>